KOLAkuljettimet vertailussa

Nousevat ja laskevat kolakuljettimet, kumpi hihna valita, kolahihna vai moduulihihna?

Kun tarvitaan kuljetin, joka nousee tai laskee, valitaan yleensä moduuli- tai kolahihnakuljetin, sillä näiden molempien kuljettimien hihnat taipuvat hyvin ylös- tai alaspäin.

Mikä on kola?

Hihnakuljetin joka on suunniteltu kuljettamaan kappaleita ylös- tai alassuuntaisesti vaatii sen, että hihnoihin tehdään kolia. Kola on ikäänkuin matala seinämä hihnassa sen poikittaissuunnassa, jolloin hihnalle muodostuu alue, joka estää kuljetettavan kappaleen vierimisen tai valumisen alas.

Myös pituussuuntaista vierimistä tai valumista voidaan ehkäistä sulkureunalla. Sulkureuna on kiinteää peltireunaa kätevämpi, sillä hihnan ja liukupinnan väliin ei sulkureunassa pääse hienojakoisempikaan materiaali.

 

 

 

Kolakuljetin sulkureunalla.

MUTTA MITÄ EROA NÄILLÄ KAHDELLA TAIPUVALLA kolAKULJETTIMELLA ON?

Katsotaanpas kummankin kolakuljettimen ominaisuuksia.

HIHNAKULJETTIMIEN OMINAISUUDET

Verkkokaupassamme kuljetintuoteperheen mallit ovat nimetty seuraavien ominaisuuksien mukaan: kuljetinmalli, veto- ja taittotelan halkaisija ja moottorityyppi.

Suosituin hihnakuljettimemme on nimeltään BC-50-GM. BC eli Belt Conveyor on suomeksi hihnakuljetin. Tämän lyhenteen jälkeen kuljettimien nimissä tuleva numero tarkoittaa veto- ja taittotelan halkaisijaa ja tämä on myös se suurin eroa tuova ominaisuus.

Millainen hihnakuljetintyyppi kannattaa valita?

Hihnakuljetintyypin valintaan vaikuttaa liikuteltavan kappaleen koko ja paino sekä tila, johon kuljetin on tarkoitus asentaa. Veto- ja taittotelan halkaisijan koko määräytyy pitkälti liikuteltavan kappaleen mukaan.

Listasimme alle hihnakuljettimiemme veto- ja taittotelahalkaisijoiden sekä muut kyseisten mallien ominaisuudet.

KOLAHIHNA

Kolahihnakuljettimen hihna muodostuu pvc- ta pu-hihnasta, johon on laminoitu hihnan poikittaissuuntaisesti kolia.

 • Kolahihnassa on yhtenäinen, aukoton pinta. Jos kuljetettavasta kappaleesta irtoaa pölyä tai moskaa, niin aukottoman pinnan vuoksi kolahihna on parempi valinta.
 • Suljetun pinnan vuoksi myös hyvin pienet kappaleet on helposti kuljetettavissa
 • Saa ryppyreunan eli reunasulun, jollloin kuljetettava kappale ei pääse vierimään pois pituussuuntaiseltakaan sivulta
 • Hieman edullisempi
 • Toimii paremmin kapeissa kuljettimissa (Kappaleen paino ja kuljetusnopeus vaikuttavat, mutta esimerkiksi 500mm leveä hihna toimii hyvin kolahihnakuljettimessa)

Kolahihnakuljettimia käytetään paljon kierrätyslaitoksissa, sahoilla, paperin jälkikäsittely- ja puutuotteiden jalostuslaitoksissa, posti- ja pakettilajittelussa ja niin edelleen.

 

Kolahihnakuljetin.

Moduulikuljetin.

MODUULIHIHNA

Moduulihihnakuljettimen hihna muodostuu yleensä muovisista peräkkäisistä moduuleista, joihin voidaan valita erilaisia poikittaisuuntaisia kolia.

 • Moduulihihnan pinnassa on aina aukkoja, eli se on avoin pinta. Tämän vuoksi mitään hirveän pieniä kappaleita ei voi kuljettaa moduulihihnalla.
 • Paremmat hygienia- ja lämmönkestävyysominaisuudet
 • Kolan korkeus voi olla suurempi kuin kolahihnassa
 • Soveltuu paremmin taipumiseen, sillä kestää paremmin
 • Toimii erityisen hyvin leveissä, taipuvissa kuljettimissa
 • Moduuli- ja kolavalikoima on laaja

Moduulihihnakuljettimia käytetään usein elintarviketeollisuudessa, kuten lihanjalostuksessa, kalan, hedelmien ja vihannesten käsittelyssä, leipomo- ja konditioriateollisuudessa, juomateollisuudessa. Mutta myös esimerkiksi autoteollisuudessa, pakkausteollisuudessa sekä monilla muilla teollisuudenaloilla.

KUMMAN kolakuljettimen SIIS VALITSET?

Aina kuljettimia suunniteltaessa on muistettava, että kuljetettavan kappaleen ominaisuuksilla on suurin merkitys kuljetinvalintoihin.

Nousevat, laskevat tai kaarevat kuljettimet mahdollistavat monitoimisten kuljetinkokonaisuuksien valmistamisen tilaan kuin tilaan.

Yllä olevasta vertailusta näet vähän suuntaa, millaista kuljetinta kannattaa kysellä. Ja jos kaipaat apua tähän kuljetinvalintaan, niin takaamme, että meidän yli 20 vuoden kokemus kuljetinrakentamisesta ei tuota sinulle pettymystä.

 

 

Nouseva kolakuljetin peltireunalla.
Nouseva kolakuljetin peltireunalla.

minne tuotantotiloihin meidän kuljettimet eivät sovellu?

Huomioithan, että meidän alumiiniprofiilirakenteiset kuljettimet eivät sovellu korkean luokan hygieniatiloihin, joissa kuljettimia on pestävä useasti. Tähän on syynä se, että alumiini ei kestä voimakkaita pesuaineita.

Lisäksi alumiiniprofiileissamme on uria ja profiilien päitä ei saada tarpeeksi tiiviisti suljettua.

MIKSI KANNATTAA VALITA MEILTÄ MODUULI- TAI KOLAKULJETIN?

Olipa kyse sitten kuljettimista, joita käytetään kymmenten grammojen siirtämiseen tai sitten satojen kilojen siirto- tai kääntökapasiteetista, niin meiltä löydät kuljetinratkaisun.

Olemme valmistaneet kuljettimia kaikkiin kappaleenkäsittelyn tarpeisiin, kuten syöttämiseen, purkamiseen, lajittelemiseen tai siirtämiseen. Meillä on runsaasti kokemusta kattavien kuljetinjärjestelmien valmistamisesta tuotantolinjoihin, joissa vaaditaan automaatiota, mutta myös yksittäisten kuljettimien valmistuksesta esimerkiksi työpisteisiin.

Yli 20 vuoden laitevalmistuskokemuksen myötä olemme myös kehittäneet oman kuljetintuoteperheen. Näiden hyväksi todettujen vakiomallien avulla jokaista kuljetinta ei tarvitse aina suunnitella alusta asti ja se näkyy hinnassa asiakkaamme eduksi.

 

Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää!

Moduulihihnaan on valittavissa monipuolisesti erilaisia moduuleita.
Moduulihihnaan on valittavissa monipuolisesti erilaisia moduuleita.

 

 

 

kolAKULJETTIMET YLI 20 VUODEN KOKEMUKSELLA

Tuoteperheemme kuljettimien rakenne hyödyntää NORCAN-vakiokomponentteja sekä korkealaatuiseksi osoittautuneita omavalmisteisia osia. Meille laatu tarkoittaa sitä, että kuljettimet ovat pitkäikäisiä, kestäviä ja niiden huolto- ja kunnossapitotarve on vähäistä.

Koekäytämme kuljettimet aina ennen toimitusta.

Täältä näet kaikki kuljettimet verkkokauppassamme. Jokaisen kuljetinmallin omalla tuotesivulla on kätevä tarjouspyyntölomake, jonka kautta voit suoraan ilmoittaa tarvitsemasi kuljettimen ominaisuudet ja räätälöintitoiveet.

HUOM! Kirjaa lomakkeeseen AINA myös, mitä kappaletta kuljettimella on tarkoitus siirtää ja kuljettaa, jotta osaamme ottaa huomioon tarvittavat erityistarpeet.

Tutustu rauhassa ja laita tarjouspyyntöä tulemaan!

Ota yhteyttä!

Tarjoamme mielellämme yli 20 vuoden kokemuksemme käyttöönne oikeanlaisen alumiiniprofiilirakenteen suunnittelemisessa tai tilaamisessa.

Lähetä yhteydenottopyyntö ja palaamme asian mahdollisimman pian!


  Otamme yhteyttä mahdollisimman pian.