Nousevat ja laskevat hihnakuljettimet – kumpi valita, moduulihihna vai kolahihna?

 

Kun tarvitaan kuljetin, joka nousee tai laskee, valitaan yleensä moduuli- tai kolahihnakuljetin, sillä näistä molempien kuljettimien hihnat taipuvat hyvin ylös- tai alspäin.

Mikä on kola?

Koska kumpikin hihnakuljetin on suunniteltu kuljettamaan kappaleita ylös- tai alassuuntaisesti, hihnoihin tehdään yleensä kolia. Kola on ikäänkuin matala seinämä hihnassa sen poikittaissuunnassa, jolloin hihnalle muodostuu alue, joka estää kuljetettavan kappaleen vierimisen tai valumisen alas.

 

 

Moduulihihnaan on valittavissa monipuolisesti erilaisia moduuleita.
Moduulihihnaan on valittavissa monipuolisesti erilaisia moduuleita.

 

 

 

 

 

 

 

Kolahihna ryppy- eli sulkureunalla.

 

 

Mutta mitä eroa näillä kahdella taipuvalla hihnakuljettimella on?

Katsotaanpas kummankin hihnakuljettimen ominaisuuksia.

 

KOLAHIHNA

Kolahihnakuljettimen hihna muodostuu pvc- ta pu-hihnasta, johon on laminoitu hihnan poikittaissuuntaisesti kolia.

– Kolahihnassa on yhtenäinen, aukoton pinta. Jos kuljetettavasta kappaleesta irtoaa pölyä tai moskaa, niin aukottoman pinnan vuoksi kolahihna on parempi valinta.

– Suljetun pinnan vuoksi myös hyvin pienet kappaleet on helposti kuljetettavissa

– Saa ryppyreunan eli reunasulun, jollloin kuljetettava kappale ei pääse vierimään pois pituussuuntaiseltakaan sivulta

– Hieman edullisempi

– Toimii paremmin kapeissa kuljettimissa (Kappaleen paino ja kuljetusnopeus vaikuttavat, mutta esimerkiksi 500mm leveä hihna toimii hyvin kolahihnakuljettimessa)

Kolahihnakuljettimia käytetään paljon kierrätyslaitoksissa, sahoilla, paperin jälkikäsittely- ja puutuotteiden jalostuslaitoksissa, posti- ja pakettilajittelussa ja niin edelleen.

 

MODUULIHIHNA

Moduulihihnakuljettimen hihna muodostuu yleensä muovisista peräkkäisistä moduuleista, joihin voidaan valita erilaisia poikittaisuuntaisia kolia.

– Moduulihihnan pinnassa on aina aukkoja, eli se on avoin pinta. Tämän vuoksi mitään hirveän pieniä kappaleita ei voi kuljettaa moduulihihnalla.

– Paremmat hygienia- ja lämmönkestävyysominaisuudet

– Kolan korkeus voi olla suurempi kuin kolahihnassa

– Soveltuu paremmin taipumiseen, sillä kestää paremmin

– Toimii erityisen hyvin leveissä, taipuvissa kuljettimissa

– Moduuli- ja kolavalikoima on laaja

Moduulihihnakuljettimia käytetään usein elintarviketeollisuudessa, kuten lihanjalostuksessa, kalan, hedelmien ja vihannesten käsittelyssä, leipomo- ja konditioriateollisuudessa, juomateollisuudessa. Mutta myös esimerkiksi autoteollisuudessa, pakkausteollisuudessa sekä monilla muilla teollisuudenaloilla.

 

Nouseva moduulihihnakuljetin.

 

 

Kumman hihnan siis valitset?

Aina kuljettimia suunniteltaessa on muistettava, että kuljetettavan kappaleen ominaisuuksilla on suurin merkitys kuljetinvalintoihin.

Nousevat, laskevat tai kaarevat kuljettimet mahdollistavat kuitenkin monitoimisten kuljetinkokonaisuuksien valmistamisen tilaan kuin tilaan.

Yllä olevasta vertailusta näet kuitenkin vähän suuntaa, millaista kuljetinta kannattaa kysellä. Ja jos kaipaat apua tähän kuljetinvalintaan, niin takaamme, että meidän yli 20 vuoden kokemus kuljetinrakentamisesta ei tuota sinulle pettymystä.

Huomioithan, että meidän alumiiniprofiilirakenteiset kuljettimet eivät kuitenkaan sovellu korkean luokan hygieniatiloihin, joissa kuljettimia on pestävä useasti. Tähän on syynä se, että alumiini ei kestä voimakkaita pesuaineita. Lisäksi alumiiniprofiileissamme on uria ja profiilien päitä ei saada tarpeeksi tiiviisti suljettua.

Miksi kannattaa valita meiltä moduuli- tai kolahihnakuljetin?

Olipa kyse sitten hihnakuljettimista, joita käytetään kymmenten grammojen siirtämiseen tai sitten satojen kilojen siirto- tai kääntökapasiteetista, niin meiltä löydät kuljetinratkaisun.

Sillä olemme valmistaneet kuljettimia kaikkiin kappaleenkäsittelyn tarpeisiin, kuten syöttämiseen, purkamiseen, lajittelemiseen tai siirtämiseen. Meillä on runsaasti kokemusta kattavien kuljetinjärjestelmien valmistamisesta tuotantolinjoihin, joissa vaaditaan automaatiota mutta myös yksittäisten kuljettimien valmistuksesta esimerkiksi työpisteisiin.

Yli 20 vuoden laitevalmistuskokemuksen myötä olemme myös kehittäneet oman kuljetintuoteperheen. Näiden hyväksi todettujen vakiomallien avulla jokaista kuljetinta ei tarvitse aina suunnitella alusta asti ja se näkyy hinnassa asiakkaamme eduksi. 

 

Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää!

 

 

Nouseva hihnakuljetin.

 

<< Katso kaikki artikkelimme

OTA YHTEYTTÄ!

Tarjoamme mielellämme 20 vuoden aikana saadun kokemuksemme käyttöönne oikeanlaisten alumiiniprofiilien ja -rakenteiden suunnittelemisessa tai tilaamisessa. Ota yhteyttä!


    Otamme yhteyttä mahdollisimman pian.